Yama is een echt familiebedrijf. Het begon met Yuang Tsing Ma (de grootvader van Yama-CEO Chih-Sung Ma) die een halve eeuw geleden werd gegrepen door de Japanse keukenfilosofie en de smaakcomplexiteit van de Japanse sojasaus. Hij importeerde de umamirijke saus naar Nederland, maar moest concurreren met de vertrouwde en goedkopere Indonesische ketjap die restauranthouders liever gebruikten.
In 1966 startte zijn zoon Jaap Ma met de firma Yama Products, die zich specialiseerde en al snel vele ingrediënten voor de oosterse keuken leverde. De groep liefhebbers van de Japanse keuken groeide in Nederland, mede door de opkomst van sushi en een groeiende interesse in verfijnde smaken. En natuurlijk dankzij Jaap Ma’s enthousiasme om innovatieve smaakcombinaties te introduceren bij topchefs.
Bij Yama deed de derde generatie Ma zijn intrede: onze huidige CEO Chih-Sung Ma. Hij verbreedde het assortiment en werd gesprekspartner en adviseur van fabrikanten. In de jaren negentig kwam Diederik Ma, de volgende zoon van Jaap, het bedrijf versterken. Inmiddels is Yama meer dan sojasaus en umami. We delen al meer dan 50 jaar de geheimen van de Japanse keuken en leveren daarmee een bijdrage aan de westerse gastronomie.